Inschrijving hardloop geopend! Inschrijving wandel vol!

Inschrijven
Historie

Historie

Den Helder, een bijzondere stad op een bijzondere plek. Een stad met een sterk maritieme inslag met haar zeevaart, het reddingswezen, de offshore en natuurlijk de Koninklijke Marine. Maar ook de stad van de oudste stelling van Nederland. Zo gaf Napoleon in 1811 de opdracht tot de aanleg van de stelling van Den Helder. Een verdedigingslinie van forten en liniedijken die doorloopt tot op het eiland Texel.

Stilstaan bij cultuurhistorisch erfgoed en wonderschone natuur

En daar wilden we wandelaars uit eigen stad en ver daarbuiten graag bij stil laten staan: stilstaan bij de aanwezige cultuurhistorie van de stad. En niet te vergeten het prachtige, weidse duinlandschap, de kust, de zeedijk en andere prachtige plaatsen in de stad. Zo is het idee ontstaan om een grote hardloopwedstrijd op en rond deze cultuurhistorische bouwwerken te organiseren en later met wandelevenement: het Halve van Den Helder Loopweekend waar het horen, zien en beleven centraal staat.

Zo kent Den Helder op het gebied van kunst en cultuur een paar mooie voorbeelden:

  • Willemsoord en Stelling Den Helder maken Den Helder tot een karaktervolle stad aan zee.
  • De realisatie van het project oude Rijkswerf Willemsoord. Geeft invulling aan museale en recreatieve aspecten en tegelijkertijd uitstraling voor de cultuurhistorische maritieme functie van Den Helder. Is in die zin ook startpunt van andere kunst- en cultuuruitingen die de verbondenheid van Den Helder met de zee tot uitdrukking brengen.
  • Het kunstklimaat in Den Helder staat landelijk bekend als van hoge kwaliteit zoals o.a. werken van de kunstenaar Rudi van de Wint
  • Cultuur is iets wat door de samenleving wordt voortgebracht en is ook een goede drager voor de promotie van de stad.

Zo kan het imago van Den Helder als het gaat om marine en de zee, de prachtige Rijkswerf Willemsoord, musea, monumenten en duinen sterker verbinden met kunst en cultuur. En op die manier bezoekers aantrekken van buiten de stad en cultureel erfgoed zichtbaar en toegankelijk te maken. Dat is goed voor de beeldvorming over Den Helder en biedt kansen op toeristisch gebied.